Biskut Cornflakes Rangup

Biskut ini merupakan biskut rasmi rumah Lela. Kalau beraya di rumah dia, memang tak raya lah kalau biskut nie tak ada. Sangat sedap kerana harum mentega tulin yang digunakan dan rangup cornflakes yang menyalutinya…

Bahan-bahan:

  • 250 gram mentega tulin (suhu bilik)
  • 1 cawan gula perang/castor
  • 2 biji telur
  • 1 sudu kecil esen vanilla
  • 2 cawan tepung naik sendiri
  • 3 cawan cornflakes
  • 1/4 cawan choc chips (pilihan)

Cara-cara membuatnya:

  1. Panaskan oven kepada suhu 170’C.
  2. Pukul gula dan mentega sehingga lembut dan sebati.
  3. Masukkan telur dan esen vanilla.
  4. Masukkan tepung, choc chips dan 1 cawan cornflakes yang telah dihancurkan.
  5. Gaul sebati.
  6. Bulat-bulatkan adunan dan golekkan ke dalam baki 2 cawan cornflakes.
  7. Susun di dalam dulang pembakar dan bakar selama 10-12 minit.
Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s