Pisang berangan!

20131012-121615.jpg

Hasil tuaian pertama. Alhamdulillah. Ada 7 sisir. Besar-besar pisangnya. Lebih besar dari pisang montel. Cuma lambat tebang, beberapa biji dah dimakan musang dan burung. Tak mengapa, rezeki mereka juga!

Advertisements

Notebook dan tudung baru!

Alhamdulillah. Dua perkara menggembirakan untuk hari ini.

1. Latitude E6330

20131011-155728.jpg
Dapat notebook baru dari jabatan. Siap dengan cooling fan dan tetikus berjenama Targus. Eyah eyah! Silalah tingkatkan daya kerja anda!

2. Jualan tudung Ariani!

20131011-160041.jpg
Sale sempena Hari Raya Aidiladha. Beli tudung untuk pergi kerja. Lycra. Sehelai RM15.00. Tujuh helai kena rembat! Ehem ehem.

iOS 7 di iPhone 5 ku!

Dalam pada tak berkenan dengan iOS 7, akhirnya semalam upgrade juga. Banyak pro dari kontra sebenarnya.

Apapun, faktor yang menyebabkan terbuka hati nak upgrade ialah AirDrop. Lebih pantas untuk on dan off wifi serta ada lampu picit juga. Selain ada shortcut untuk kalkulator.

Untuk icon, suka lagi style yang lama. Mungkin sebab aku dah tua kot. Version nie, icon agak macam candy pula.

Begitu juga Notes, suka lagi style lama yang bergaris tu. Nampak macam tulis nota betul. Dan fontnya juga sesuai. Yang baru nie hilang ciri-ciri mencatat nota di kertas.

Apapun, so far so good. Dah upgrade pun. Macam no turning back jer hihihi.

Moga segera sembuh…

Hari ini EL. Muaz, Anas dan Widad demam panas. Musim demam katanya. Anas dan Widad agak teruk kerana muntah-muntah juga. Na’im masih boleh ke sekolah. Moga dia baik-baik saja.

Agak pening kepala maknya. Semalam tak tidur dok menuam badan mereka.

Ya Allah maha penyembuh, sembuhkanlah anak-anak ku. Kurniakanlah kesihatan yang baik kepada mereka. Amin amin amin, ya rabbul alamin.

Aidilfitri 1432

Sana sini orang update tentang raya. Ada juga yang update tentang anak-anak yang tidak sihat.
Begitu juga Widad. Dah 3 hari demam. Bila malam, badan akan jadi panas.
Kelmarin dia muntah dikatil yang berat itu. Ini, baru selesai maknya bersalin pakaian di R&R Seremban. Nasib baik muntah bau durian. Kalau masam, mau kosong sama perut mak dia.
Moga Widad dan anak-anak lain segera sembuh kerana esok akan raya. Sesungguhnya hari raya adalah hari yang indah untuk anak-anak.
Salam Aidilfitri. Maaf zahir batin.

Satirah Kassim (1918-2013)

Allahyarhamah embah buyut (nenek kepada emak) telah kembali ke rahmatullah pada pukul 4.00 pagi tadi. Embah buyut pergi pada genap 11 hari umat Islam berpuasa. Semoga roh embah buyut ditempatkan dikalangan orang-orang yang beriman.

2hb Jun 1981. Tarikh lahir yang tercatat di sijil kematiannya. Kalau ikut cerita allahyarhamah, dia lahir lebih awal dari tarikh tersebut. Jadi, umur sebenar embah buyut mungkin menjangkau seratus tahun.

Emak paling terasa kehilangan neneknya. Berpuluh tahun emak tinggal berjiran dengan embah buyut. Namun, 4 tahun lepas kami telah berpindah ke rumah baru. Masih sekampung cuma jarak sekilometer jadi pemisah.

Sejak itu, kami jarang-jarang dapat berborak dengan embah buyut. Dia seorang yang gemar ketawa dan paling penting tidak suka mengumpat. Bila dengar orang bercerita berkenaan perkara yang tidak suka didengarinya, dia akan berkata “emboh aku orak tahu”.

Seorang yang cermat dan pembersih. Seorang yang mementingkan kesihatan. Dihujung-hujung hayatnya, dia rajin berjalan-jalan sekitar kampung pada setiap awal pagi. Juga seorang peminum jamu yang tegar. Kerana itu, beliau jarang sakit dan panjang umur.

Banyak kenangan yang hendak diceritakan. Namun biarlah ia tersemat dilubuk hati. Semoga roh embah buyut sentiasa dibawah limpah rahmat Allah swt. Insya Allah. Amin.